Росен се отчита с трети успешен маратон за тази година, както и с трето ревю за begach.com. Поздравления и за двете!

На 09.10.2011 в Букурещ се проведе Bucharest International Marathon. Това беше четвърто издание на състезанието, като началото му е през 2008г. Домакините имат амбициите да го превърнат в голямо и популярно спортно събитие с широко международно участие.

В края на лятото все още нямах конкретна идея за есенен старт, търсех нещо близко и тъй като през 2010 посетих Истанбул, то сега беше ред на Букурещ.   Ето какви впечатления мога да споделя от участието си:

Bucharest International Marathonhttp://bucharest-marathon.com/

Тип състезание:
Маратон, Щафета, Полумаратон – състезателни дисциплини, измервани с електронен чип. Съпътстващи несъстезателни дисциплини – 1000м за деца под 12г. и 3500м. Fun race.

Много приятно беше, че организаторите бяха подготвили медали и за несъстезателните дисциплини. Това донесе много радост най-вече на децата.

Месец на провеждане: Октомври.

Регистрация: Свободна – електронна или на място включително и в деня на старта.

Участници: Около 2500 участника общо за състезателните дисциплини и предполагам още толкова във fun-а.

Трасе: Състои се от 4 обиколки по 10.548км. Изцяло градско по ИДЕАЛНО гладък асфалт. В предишните издания обиколката се е въртяла около сградата на Парламента, но през 2011 маршрута беше променен седмица преди старта. Въпреки това организаторите бяха успели да сертифицират трасето в IAAF. Старта беше на площад Alba Iulia в началото на централния булевард Unirii, продължава по посока на парламента и малко преди него завива покрай неголямата река Dimbovita. Бяга се около 3.5км покрай реката, след което на един от мостове се преминава на отсрещния бряг и от там обратно до старта.

Профилът може да се определи като равнинен. Все пак половината от обиколката е леко спускане, а другата съответно леко изкачване, което на 4-тото минаване започва да се усеща.

Като цяло маршрута е скучен, но на мен ми хареса това, че самото трасе беше отлично осигурено и като цяло дава добра възможност за постигане на добър личен
резултат.

Подкрепления: Подкрепителните станции бяха разположени на всеки 5км. – вода, Изостар, банани и ябълки и допълнително на всеки 2.5км. – само вода.

Времето: В началото на Октомври времето е много променливо. Пристигнах в Букурещ в съботния ден преди старта при топло и сухо време, но до вечерта вече беше студено и дъждовно. На старта 4-5 градуса и дъжд, който поне не беше толкова проливен, колкото през ноща. С кратки спирания продължи да вали до края на състезанието, но заради гладкия асфалт по цялата обиколка имаше не повече от 1-2 локви, което беше някакво улеснение.

Атмосфера: Личат си усилията на домакините да развиват състезанието и да привличат все повече участници и публика. Все пак за сега и състезателите и зрителите са малко. Публиката беше съсредоточена на площада около старт-финала. Там наистина беше оживено и приятно, с много музика и аплодиращи зрители. Останалaта част от обиколката беше пуста, единствените аплодиращи бяха доброволците на подкрепителните пунктове. Предполагам, че донякъде за това допринесе и лошото време.

Забележителности: Централния булевард Unirii и внушителните сгради около него.

Експо: Разположено на старт-финала в голяма палатка. Доста скромно само с 1-2 щанда.

Паста парти: Не го посетих, но според сайта на състезанието – провежда се в ресторант в центъра на града и е ограничено  само за 400 човека, задължително регистрирани за участие в полумаратон или маратон.

Обща оценка: Организацията по отношение на техническото осигуряване на състезанието беше много добра – трасе, подкрепления, измерване и т.н. Май не видях други тоалетни, освен тези на старт-финала, което при сегашния брой участници не създаде проблеми. По другите показатели събитието очевидно предстои да се развива. Както споменах, забелязва се старанието на организаторите, привлекли са солидни спонсори и според мен през следващите години състезанието ще става все по-добро.  Направи ми впечатление вниманието, с което бяха обслужвани състезателите както на експото, така и по време на бягането и
особено на финала.

На експото бяха издигнати националните знамена на участниците сред които беше и българското. Не съм проверявал колко бяхме участниците от България, срещнах 4-5 човека, надявам се да е имало и други. Мисля, че близостта до Букурещ, дава добра  възможност за един приятен есенен старт.