Интересен скандал се развива в Щатите тези дни. Номинираният кандидат за вицепрезидент от републиканската партия Пол Раян споделил в радио интервю, че е избягал маратон за под 3 часа – точните му думи са „два петдесет и нещо“. След кратко разследване на няколко медии се оказва, че той наистина е финиширал на маратон, но за 4:01. В предизборната кампания това си е истински шанс на медиите за мини-скандал и те го правят. В момента дискусията  варира между „Толкова ли е важно, че си е объркал времето“ и „Той излъга за един маратон. Кой знае за какви други по-важни работи лъже и ще лъже“.

Мен ме заинтригува един по-особен аспект в този скандал. Опитах се да си представя как би минала една такава „новина“ в България и ми се стори невъзможно. Хората тук все още питат какво е маратонското разстояние, докато в Щатите бягането на маратон е нещо като част от лайфстайла и хората са наясно не само какво е разстоянието, ами и колко усилия трябват, за да паднеш до два петдесет и нещо. Именно затова има и скандал – защото празнословията на политик обиждат хората, които работят неуморно години наред, за да паднат под 3 часа.

Между другото, докато разглеждах статиите относно този скандал, открих, че Джордж Буш е избягал маратон за 03:44 през 1993 г, а Сара Пейлин е направила 3:59 през 2005 г. Тук има списък с разни световни забележителности и техните лични постижения на маратонска дистанция. Българи в списъка естествено няма.