50% от входната такса на Полумаратон край езерото ще отидат за спортна терапия (плуване и конна езда) на деца с церебрална парализа.

Заниманията във вода подобряват дейността на сърдечно-съдовата система, дихателната система; укрепват костно-мускулния апарат, балансират възбудните и задръжни процеси на нервната система. Освен като лечение, водната рехабилитация има помага за социализацията на децата. За водна терапия няма осигурено държавно финансиране, затова тя се покрива от родителите и с дарения.

В София подобни терапии – водна рехабилитация и модифицирано плуване се провеждат в плувен басейн Левски-Спартак от Фондация „Воден път”. За всяко дете се прави индивидуална програма за терапия с различна интензивност и честота според неговото състояние и възможности. Индивидуалните занимания са 15 лева, а груповите – 5 лева.

Колкото и пари да съберем по този начин, все ще са полезни за няколко групови занимания за децата. На място и през сайта на фондацията могат да се дарят и допълнително пари, ако поискат.

Вижте повече и дарете допълнително тук.
Проектът е съвместно с фондация “Помощ за благотворителността в България”.