Един приятен репортаж от маратон на едно много хубаво място, отново благодарение на Росен.

На 24.07.2011 във Фюсен – Германия се проведе за 11 път маратона на баварските кралски замъци, известен още като маратона на Крал Лудвиг или Романтичния маратон. Наименованието произтича от факта, че самото състезание се провежда в непосредствена близост да замъците Нойшванщайн и Хоеншвангау на крал Лудвиг II Баварски.

Центърът на маратона – гр.Фюсен се намира на 5км. от границата с Австрия и е разположен в подножието на Алпите сред няколко големи езера.  Градът е съвсем малък, но е известна туристическа дестинация в Германия, тъй като той се явява финал на известния туристически маршрут в Германия наричан „Романтичният път“.

С незначителни усилия за организиране на пътуването и след дълго шофиране успях да се явя на старта на това много интересно (поне за мен) състезание. Ето и малко информация за събитието:

K?nigsschl?sser Romantik Marathonhttp://www.koenigludwigmarathon.de

 

Тип състезание: Маратон, Щафета, Полумаратон. Съпътстващи състезания – 10км и две бягания за малки и за по-големи деца с приблизителна дължина съответно 0.8км и 2.5км.

В съботния ден се провеждат всички съпътстващи бягания вкл. и полумаратона, стартовете започват от 15 часа с децата, продължават с 10-те км. и от 19ч започва полумаратона.

В неделния ден маратона е с ранен старт от 7.30.

Всички бягания с изключение на детските са състезателни, измерването е с еднократен чип.

Месец на провеждане: Юли – третия уикенд на месеца.

Регистрация: свободна.

Участници: Броят на участниците не е голям – на маратона стартират около 800души, но ако прибавим и състезателите от съпътстващите дисциплини се събират над 2000 човека, което е впечатляващо за състезание организирано от град с население около 14000души. Повечето състезатели бяха германци, имаше известен брой австрийци и италианци. В стартовия лист забелязах участници и от други държави – Финландия, Ирландия, Холандия, Русия, Чехия, Швейцария и др. Предполагам, че от България аз бях единствения участник.

 

 

Трасе:  за малките размери на града няма как трасето да се побере в чертите му. Скоро след старта, маршрута напуска града и навлиза в места за извънградски разходки и туризъм – бягането преминава изцяло по горски или край-езерни алеи като 50% от тях са с асфалтова настилка. Останалите 50% са добре утъпкани, почти гладки алеи с настилка от ситни камъчета. Около 60% от маршрута се бяга покрай езера.

Височинният профил е представен като предимно плосък (според сайта на състезанието), но в действителност има множество изкачвания на плавно заоблени хълмове или участъци от тип „фалшиво равно“. Най-тежък е 42км, който почти целия е в изкачване със среден наклон от 8%. Последните 200м са стръмно спускане към финала.

Подкрепления: Подкрепителните станции са разположени на всеки 5км, а след 20км. на всеки 2.5км. Предлагаха вода, изотонични напитки, въглехидратни блокчета, банани и ябълки. Отлична организация и добро предлагане на храна (за разлика от други далеч по-големи състезания) – не можеш да останеш жаден или гладен.

За освежаване имаше мокри гъби.

Времето: На снимкте от предишни издания виждах много слънце, но през 2011г. това не беше така – на старта 4 градуса и дъжд. За щастие дъждът беше ситен и не пречеше на бягането. На по-откритите места се появяваше и вятър. На финала  – 8 градуса, като дъжда така и не спрая. За пръв път съм на маратон в средата на лятото, но се оказа доста-студен.

Дъждът беше направил терена тежък, на места се бяха образували локви, но като цяло не беше много кално и не беше проблем всеки да си поддържа ритъма.

Атмосфера: Много приятна атмосфера заради красивото трасе сред природата. Публиката не беше многобройна, но въпреки дъжда аплодираше неуморно. Разбира се в гористите участъци оставаш сам, но те бяха кратки, след което бързо откриваш нови алпийски гледки към езера и замъци, които не те оставят да скучаеш.

На две места имаше и жива музика от баварски оркестър, беше доста забавно.

Последния стръмен километър, както и старт-финала са в историческата част на Фюсен, където подкрепата на публиката не стихна до финала и на последните участници.

 

Забележителности: Основна забележителност е изумително красивата природа – горички хълмове и езера в самите поли на Алпите. След 30км преминаваш в непосредствена близост до замъците Нойшванщайн и Хоеншвангау и можеш да ги поразгледаш добре без да мислиш за умората.

Експо: Организира се в една голяма палатка на паркинг до самия  старт-финал. Имаше около 10 щанда за спортни стоки – предимно облекла, по-малко маратонки, също и обичайното богатство на спортни барове и напитки, както и няколко павилиона рекламиращи други състезания в Германия и Европа.

Паста парти: Провежда се в същата палатка, в центъра на която бяха разположени достатъчно маси. Пастата е включена в таксата за участие, но разбира се на място може да си купиш допълнително за теб или за хората, които те съпътстват. Пастата беше много вкусна, аз лично хапнах доста.

Обща оценка: Отлична организация, разбира се мащабите са много малки в сравнение с големите градски маратони, но и тук си имаше всичко – експо, паста, гардероб, електронно измерване, пейсмейкъри, подкрепления, снимки по трасето, видео на финала, тениски и   красиви медали.

Единствената ми забележка е, че информацията по време на събитието беше поднасяна изцяло на немски език. Почти нищо не разбрах от живите коментари, както и от всевъзможните игри с публика и състезатели, които се разграваха по време на целия уикенд. Разбира се в сайта на маратона имаше кратко но достатъчно инфо на английски и италиански, а и на място нямаше проблем да разговаряш на английски с който и да било представител на организаторите.

Като цяло един напълно различен и нестандартен маратон, но много интересен и носещ  положителни емоции.

В заключение искам да отбележа нещо, което много силно ме впечатли – ясно е, че безкрайните алеи в околността предоставят отлични услови за бягане и колоездене, но в малкия град Фюсен видях немалко спортни съоръжения – стадион, няколко тенис корта, хокейна арена и зала за фигурно пързаляне, две ски шанци, плувен басейн, зала за гимнастически спортове, фитнес клуб, клуб за тенис на маса, билярд и боулинг. В езерата се практикува гребане, яхтинг и уинд-сърфинг. В съседство разбира се има и ски писти. Попаднах и на няколко спортни магазина, каквито в България не можеш да намериш и в големите градове. Както се казва – за всекиго по нещо.