Преди 2 седмици участвах на маратона в Барселона, който се оказа един от най-приятните, на които съм бил. Подготовката ми беше под всякаква критика заради ITBS-a, който се активира още в средата на ноември и на практика нямах бягане, по-дълго от 21 км. Имах и два периода от по една-две седмици, в които бях спрял бягането напълно. При тези проблеми и тази подотовка си бях поставил цел, ако коляното ми позволи, да избягам 30-ина километра и да изходя останалите с цел 05:30 ч. По необясними за мен причини коляното ми въобще не се обади, а аз успях да запазя стабилен ритъм чак до 35 км, което ми позволи да финиширам за 04:27 – резултат, който още предизвиква изненада у мен.

Важен фактор за стабилния ми ритъм имаше и Мартин – българин, който настигнах на 22 км и с който поддържахме еднакво темпо до 35 км. Все повече се убеждавам, че бягането с компания има сериозно влияние върху крайния резултат.

Ето и малко повече информация за маратона в Барселона:

Тип състезание: маратон

Месец на провеждане: март

Регистрация: Свободна, с нарастващи суми при наближаване на датата на маратона

Участници: 15000 през 2011 г.

Трасе: Една обиколка в града, асфалт, равно

Времето: Средиземноморска пролет – идеално за бягане

Атмосфера: Първите 10 км са доста рано сутринта и са в кварталите около Ноу Камп, където нямаше сериозна публика, но испанците си падат поспаливи, а и публиката на този ранен етап не е толкова важна. След 15 км публиката става многобройна, има и множество музикални изпълнения по продължение на трасето.

Подкрепления: Станциите за подкрепления са добре разпределени по трасето. Освен вода има и изотонична напитка Powerade. Тоалетните на старта, финала и по трасето са недостатъчни.

Забележителности: Трасето минава покрай всички основни забележителности в града – Плаза Еспаня, Плаза Каталуня, Ноу Камп, Саграда Фамилия, Сгради на Гауди, Готическия квартал и др.

Експо: Експото преди маратона е доста мащабно, с представяне на много други маратони и щандове на разнообразни спортни марки. Има и секция за триатлонци. Паста партито е включено в цената на регистрацията, както и фланелка. Финиширалите получават медал.

Сайт: http://www.maratobarcelona.es/

Обща оценка: 9.5/10 – половинката я отнемам за това, че тоалетните бяха малко, както и за това, че в първата половина на състезанието нямаше добра организация при раздаването на изотонични напитки, а на една от станциите даже беше свършила, та се наложи да си взема една полупълна бутилка от земята.

Забележка: Тази информация е на база на тазгодишната организация. Възможно е организаторите да променят доста неща, така че проверявайте сайта за детайли.