Малко известно е, че под егидата на Ротари клуб от няколко години насам на 22 септември се организира Маратон Батак, който представлява обиколка на язовир Батак. Свързах се огранизаторите и направихме едно кратко интервю по имейла. Надявам се, че ще ви е интересно.

Какво ново и по-различно можем да очакваме през 2011 г?

През 2011 г. ще се проведе 6 поред маратон. Сериозно се обмисля вкарването на нов елемент. Има се предвид да се даде възможност цялото трасе да се мине на щафета от 3 участника – първи участник 10 км, втори участник 10 км и трети участник 21 км. Идеята е заимствана от маратона във Франкфурт. Изисква допълнително ресурсно обезпечение. Комитетът ще реши дали можем да си го позволим. Обръщам внимание , че близо 24 км не са проходими за лек автомобил.

Кога ще се проведе, как могат да се регистрират желаещите и на какви дистанции?

Маратонът се провежда всяка година на 22. септември – Денят на Независимостта официален празник на Република България.

Регистрацията може да се осъществи от линка за регистрация на следната електронна страницата : http:// rotary-pz.tripod.com/id22.html

На различни места в сайта най-дългата дистанция е обявена 46 и 41 км. Колко в крайна сметка е тя и защо няма класическа маратонска дистанция от 42,195 км?

При първоначалното замерване през 2005г. липсваха GPS системи. Замерването се осъществи с механични крачкомери. При анализиране на 5-я юбилеен маратон от 2010г. възникнаха съмнения в точността на измерванията на дистанциите. Основания за това имаше, защото времената не съответстваха. Точността на крачкомера е около 1.1км до 1.2км на 10 километра. Освен това измерванията се правиха от пункт до пункт , а не сумарно от старта без нулиране на пунктовете. Това позволява по-големи разлики при междинните резултати. Сумирането грешки на всяка отсечка (обикновено на всеки 5 км ) доведе до сумарна грешка от 5 км от 9 замервания. Това наложи намиране на технически измерителни уреди, обезпечаващи по-висока точност. Осигуриха се два GPS-са „GARMIN nuvi” и „GARMIN GPS map 60CSx”. Проведоха се засичания за установяване на точността на уредите. Окончателните данни показаха дистанции 5.5км, 9.5км, 19.3км и 41 към. Това беше коригирано на интернет страницата. Ако са разглеждани стари документи може да фигурира и другата дистанция.

Основното на този маратон не е дистанцията , а обиколката на язовира. Уникалното за него е че близо 25 км е пресечена местност покрай водата на язовира или в гориста местност над язовира. Това е причината и да не се гони класическата маратонска дистанция от 42.195км. Старта и финала са от едно и също място, гарантирайки целостта на обиколката на язовира.

Кои са организаторите и спонсорите на маратона?

Организатори са 4 Ротари клуба : Основен инициатор е Ротари клуб Пазарджик, съвместно с Ротари клуб Велинград, Ротари клуб Панагюрище и Ротари клуб „Бесапара”-Пазарджик.

Участва ли БФЛА по някакъв начин в подготовката и организацията?

Не участва по никакъв начин, въпреки желанието ни за съвместност. Състезателния характер на маратон е второстепенен. Основното е духът на съпричастност и любов към природата.

Колко участници очаквате тази година?

Към момента се готвим за 200 участника. Над този лимит се променя формата на организацията.

Какви са плановете за развитието на това събитие в дългосрочна перспектива?

Стремеж за развитие на духът и чувството за принадлежност към природата. Дългосрочната е перспектива е да стане еталон за любителски маратон, съчетан с положителни емоции от участието в него и удовлетвореността от завършването му.

Имате ли за цел да привличате повече любители маратонци и какво правите в тази насока?

Целта е една от най-важните. Куцаме в тази насока. Основен момент е привличане на любители от други маратони с които се срещат нашите членове на клуб „Маратон-Пазардшик” . Надяваме се на съдействие в тази област.

Как според вас може да се популяризира бягането като любителски спорт в България?

Нашата основна цел е комуникация сред заинтересованите групи. Изоставаме в тази област. Повече сме практици ( бягаме и вярваме в движението като положителен заряд ). Работата ни електронното пространство е много слаба. Може би това е и моя лична грешка , това е работа между другото , а и възрастта от над 50 години има значение в отношението към електронното пространство.

Какви канали използвате за популяризирането на това събитие?

Комуникация сред заинтересованите групи. Медийната изява ни е доста слаба, въпреки че имаме създаден 30 минутен филм за маратона през 2010г.

Какво според вас е необходимо, за да се организират подобни събития и на други места в страната?

Основното е хора с опит, наличие на дух и човек , които да изнася съчетаването на информацията между институциите.

Като организатори на маратона, какво бихте си пожелали за тазгодишното издание и какви са вашите фактори, за да счетете провеждането като успешно?

Най-важното е да запазим духа и да имаме поне 30% нови участници, дори това да доведе до ограничаване на старите. Развитието идва с опознаването на изживяването на дадено събитие. Приемането идва след време, когато преживяването е положително.

Поздрави Емо Апостолов