Организаторите на Маратон Каварна 2011, който ще се проведе на 7 май, бяха така любезни да отговорят на няколко наши въпроса, за което искрено благодарим.

***

Представете се и представете тазгодишният маратон? Какво ново и по-различно можем да очакваме през 2011 г.

Казвам се Антон Бонов и работя в Българска федерация лека атлетика. Пряко отговорен съм за организацията на маратон Каварна.

Тазгодишният маратон ще бъде трети в историята на състезанието. Очакват се около 500 деца, любители на бягането и професионалисти, които да стартират на 3-те дистанции – 800 м – деца, 10 км и 42.195 км. Новото е, че все повече чужденци вече знаят за маратон Каварна и са записани любители от 20 страни.

 Може ли да дадете малко повече технически детайли относно състезанието –

  • какви са изискванията за регистрацията, къде и как се провежда? – Регистрацията за маратона се провежда по интернет на е-мейл: atletikabg@hotmail.com, или на място в новата сграда на община Каварна от 4-ти до 6-ти май във времето от 10.00 до 17.00 часа. Там може да получите номера и чипа за измерване, както и да заплатите таксата си за участие. Картотекирани състезатели в БФЛА са освободени от такса участие. Трябва да носите медицинско 
  • къде и кога е старта?

Стартът е на площад „Добротица“ в центъра на Каварна. В 9.30 стартират децата на 800 м, а в 9.45 на 10 км и 42.195 км

  • къде са разположени станциите за вода и храна и какво ще предлагат?

Ще има разположени 3 подкрепителни и освежителни пункта. Първият ще бъде на самият старт финал, втория на 5 км, а третия на 7.5 км. Тъй като обиколката на маратона е 10 км, бегачите сте могат да използват 3-те пункта на всяка обиколка т. е. на 10 км, 15км, 17.5 км, 20 км, 25 км, 27.5 км, 30 км, 35 км, 37.5 км, и 40 км. На старт-финала ще има осигурени банани, шоколад, захар, лимони, вода, чай, дунапренови гъби напоени с вода за освежаване. На другите пунктове ще има вода, лимони и дунапренови гъби. Маратонците ще могат да използват и собствени напитки, които трябва ясно да обозначат на кой километър ще се консумират и да се предадат от 7.00 до 7.30 в щаба на маратона в общината преди състезанието.

  • наличие и разположение на тоалетни и лекарски екипи?

Тоалетните за състезателите ще бъдат на старт-финала в читалище „Просвета“. Лекарски екипи също ще дежурят на финала, като на разположение ще има линейка. 

  • Как ще се измерва времето на състезателите – предвижда ли се използването на чипове?

Времето на състезателите ще се измерва с чип-система свързана с компютър, като ще има и алтернативо ръчно времеизмерване.

Резултатите на 10 км и 42.195 м ще се публикуват в интернет-страницата на маратона www.marathonkavarna.info 

  • Има ли интересни забележителности по трасето?

Освен в центъра на Каварна и централния площад Добротица, трасето минава през главната пътна артерия на града бул. „България“ и излиза от населено място в посока село Българево и нос Калиакра, като навлиза в един многото паркове за събиране на вятърна енергия. Там бегачите ще се състезават между внушителните перки на вятрните съоръжения.

 Предвидени ли са допълнителни атракции за бегачи и публика?

Ден преди състезанието на 6 май е празника на град Каварна. По този случай в град се организира панаир с много музикали изпълнения, които ще се проведат в центъра, точно където ще бъде и стартът на маратона. Музикални изпълнения ще има до късно вечерта, след което общинските работници и организаторите на маратона ще подготвят трасето през ноща, за да може в 7.30 сутринта всичко необходимо да е готово за провеждането на маратона.

 Защо единствения български маратон се провежда в Каварна?

Това е въпрос, които може да се зададе на общинските власти в другите градове. Организацията на един маратон е свързана с ангажиране на много хора и ресурси, полиция, доктори, доброволци, съдии и т. н. Тъй като в Каварна явно има напредничаво мислене, те приеха това предизвикателство и се справиха успешно, както и в много други културни и спортни прояви. Провеждането на един маратон е чест за всеки град, а пример са хилядите маратони по целия свят за които се затварят градове като Лондон, Ню-Йорк, Берлин, Париж, Бостън, Амстердам, Пекин, Токио и т. н.

 Какво е необходимо, за да се случат маратони и на други места в страната?

Първото нещо, което трябва да се случи, за да има голям маратон в друг български град е да има желание и воля от кмета и общината в която ще се проведе маратона. Второто е да има координация с другите подобни състезания в страната, за да се намери най-подходящото време за провеждане на такова мероприятие. Това означава, че поне 6 месеца преди провеждането на маратона трябва де се определи  датата на състезанието.

 Колко участници очаквате тази година?

Тази година очакваме около 500 активни участника в състезанието. Заедно с треньорите, близките и почитателите на маратона, които ще гледат, бройката се удвоява, а като се прибавят и хората въвлечени в организацията нараства на около 1500 души пряко ангажирани с маратона.

 Имате ли заявки за участие от елитни чуждестранни атлети? 

Заявки от чуждестранни атлети са подадени от над 20 страни. 

 Можете ли да споделите някои имена?

Засега сигурни за участие са победителите от миналогодишния маратон – Обед Кипкуруи (Кен) и Даниела Чирлан (Рум). Освен тях ще участват състезатели от Мароко, Етиопия, Русия, Беларус, Полша, Финландия, Унгария, Франция, Германия, Холандия, Украйна и т. н.

 Какви съпътстващи състезания и атракции ще бъдат организирани?

На старт-финала ще бъде обособена специална зона за награждаване на победителите. Ще има 8 церемонии по награждаване. Първо ще бъдат наградени най-малките участници на 800 м при момчета и момичетата, по-късно най-добрите 6 мъже и 6 жени  на дистанция 10 км. Около 13.00 часа е предвидено награждаване на 8-те най-бързи маратонци и 8-те най-добри бегачки на маратон. Тъй като състезанието е държавен шампионат по маратон на България първите трима българи и българки също ще се качат на почетната стълбичка и ще получат медали. През цялото време на маратона коментатор ще бъде Румен Генеов един от най-добрите спикери в региона и естествено всичко ще се случва на музикален фон, които ще бъде осигурен от ди джей. 

 Какви са плановете за развитието на маратона в Каварна в дългосрочна перспектива?

Маратоът на Каварна вече извоюва своето място сред световните маратони. Второто издание на състезанието влезе в престижна статическа класация класиращи каварненския маратон сред 100-те най-добри в света по показатели на показаните постижения от професионалните бегачи. Един от големите успехи на града, маратона и страна ни е спечелването на домакинство на световно първенство по полумаратон през 2012 г. непосредствено след олимпийските игри в Лондон, което е уникално постижение за страната ни. 

 Имате ли за цел да привличате повече любители маратонци и какво правите в тази насока?

Разбира се, всеки маратон иска да преиблече повече любители. Това е и цел на маратона в Каварна. През тази година имаме обещанието на едни от най-известните и влиятелни хора в страната, че ще бъдат съпричастни с маратона в Каварна. Вице-премиерът на България Цветан Цветанов ще даде старта на маратона, американския посланик Джеймс Уорлик и изпълнителния директор на Първа инвестиционна банка Мая Георгиева са дали обещание, че ще пробягат 10 км. По този начин искаме все повече хора да се присъединят към маратона.

 Как според вас може да се популяризира бягането като любителски спорт в България?

Основно бягането може да се популяризира в България, като се подчертае неговия огромен здравословен ефект. Във века на тоталното обездвижване, компютърната зависимост и всички здравословни и социални проблеми , които възникват в следствие на тези тенденции, бягане е една алтернатива. 

 Какъв е бюджета за реклама и за цялостна реализация на маратона? Кои са спонсорите на маратона?

За цялостната реализация на маратона са нужни около 150 000 лв. Голяма част от тези пари отиват в награден фонд за състезателите – над 70 000 лв с бонусите за постижения. За реклама и изработване на рекламни материали се отделят около 20 000 лв в които влизат изработване на фанелки, шапки, винили, плакати, брошури, ленти за трасето, ленти за финиширане, информационно обслужване на събитието и т. н. Голяма част от разходите са по осигуряването на професионалните бегачи за маратона – самолетни билети, хотел, храна вътрешен транспорт на около 40 души, част от които пристигат от африкански страни. Отделно в разходите на маратона влиза чип-измерването, съдийско, полицейско, медицинско обслужване и т. н. 

За радост спонсорите на маратона тази година са повече от предишните две в лицето на Кей Дабъл Ю Пи, Първа инвестиционна банка, Виза, Спорт тото, хотелите Отдих и Калиакрия, както институции като община Каварна, Българска федерация лека атлетика, Български олимпийски комитет и Национална спортна академия. 

 Какви канали използвате за популяризирането на това събитие? Как се позиционира Интернет сред тези канали?

За популяризирането на маратона използваме прес-аташетата и интернет страниците на община Каварна и Българска федерация лека атлетика. Организираме 3-4 пресконференции в годината 1. в началото на годината, 2. една седмица преди маратона, 3. непосредствено след маратона. Освен това имаме и интернет сайт на които се публикува актуална информация, както и резултати от предишни години. Интернет има важно място в популяризирането на маратона. Резулатите от състезанието на всички участници се публикуват в страницата на маратона веднага след завършване на последния участник.

 Като организатори на маратона, какво бихте си пожелали за тазгодишното издание и какви са вашите фактори, за да счетете провеждането като успешно?

За тази година си пожелаваме, всички които искат да бягат в Каварна да осъществят това свое желание. Ако няма проблеми в транспорта, трасето, настаняването, състезанието, протокола, регистрацията и медицинското обслужване мисля, че провеждането на маратона ще бъде успешно.