Ако се чувствате подготвени и искате да вкарате още един международен маратон в пролетната си програма, можете да пробвате с този в Прага, който ще се проведе на 8 май тази година.

Тип състезание: маратон

Месец на провеждане: май

Регистрация: Свободна, с нарастващи суми при наближаване на датата на маратона

Участници: 8000 през 2010 г.

Трасе: Една обиколка в града, предимно асфалт, равно

Времето: Пролет в Прага – при слънчево време може да стане доста горещо

Атмосфера: Прага доста се старае да направи маратон на световно ниво и това дава резултат. Личи си, че има сериозни инвестиции и подкрепа на маратона, което пък води и много публика, особено в централната част от трасето.

Подкрепления: Разпределението на станциите за подкрепления леко се разминава от официално обявеното и може да се наложи да потичате до 1 км в повече от предвиденото. Има вода, гъби за освежаване, а във втората половина – банани и портокали. Старта и финала са на Старо место, където мястото не е достатъчно. 

Забележителности: Трасето минава през Старо место, покрай Ново место и по съседния на Карлов мост и върви основно около реката.

Експо: Експото преди маратона е доста мащабно, с представяне на много други маратони и щандове на разнообразни спортни марки. Има видео презентации на известни атлети. Паста партито е включено в цената на регистрацията, както и фланелка. Финиширалите получават медал. Маратонците ползват безплатно градски транспорт в деня на маратона.

Сайт: http://www.praguemarathon.com

Обща оценка: 9/10 – страхотен маратон с голям потенциал за развитие. Единицата я отнемам заради разминаването на подкрепителните станции спрямо обявените, както и заради липсата на изотонични напитки.