Маратон Съединение е състезание, което се провежда традиционно по случай Съединението. Въпреки наименованието си състезанието официално е обявено за 22 км, а по GPS излезе точно 23 км.

Тип състезание: 23км, има и масови стартове

Месец на провеждане: около 6 септември

Регистрация: Свободна, на място, безплатна, необходимо е медицинско.

Участници: малко.

Трасе: Състезателите се събират на пл. Съединение в Пловдив, откъдето се извозват с автобуси до гр. Съединение, където е регистрацията. Тръгва се от площада на гр. Съединение, минава се през селата Войскил и Бенковски, влиза се в Пловдив и се бяга до пл. Съединение. По трасето се движат автомобили, камиони и всякаква тежка техника. Има два пункта за вода – на 12км и на 18км.

Времето: В началото на спетември в Пловдив си е още лято, и то горещо. По пътя няма никаква сянка.

Атмосфера: Атмосферата се създава единствено от бегачите, които се познават помежду си. На практика публика по трасето няма.

Забележителности: Няма

Експо: Няма

Сайт: Няма. Информацията излиза 2-3 седмици по-рано и се разпространява доста апокрифно

Обща оценка: 1/10 – единственото предимство на състезанието е това, че е в България и участието в него е безплатно.

В допълнение трябва да споделя, че това беше първото състезание, в което успях да направя всички грешки, описани по големите книги. Не бях се възстановил от тичането до Черни връх преди седмица, тръгнах с адски бързо темпо, не знаех къде ще има вода и не си прецених приема на вода, което в комбинация с жегата и липсата на сянка просто ме посече още на средата. Финиширах за 2:20 адски утрепан, което никога не ми се беше случвало за такава сравнително къса дистанция.