Тази година съм се хвърлил само на големи маратони. Преди месец, на 15.04, участвах на маратона в Париж заедно с още 40000 човека и подобрих личния си рекорд с повече от 5 мин.

Събитието е едно от двете най-големи в Европа, заедно с това в Берлин, а организацията и атмосферата е невероятна.

Почти всичко предразполагаше към добри резултати, но имаше някои фактори, които ми попречиха да се представя по-добре. На първо място беше натрупаната умора, тъй като изкарахме изтощителна седмица в Париж, посветена на висене по опашки за забележителности и обикаляне до късни доби. Обикновено планираме маратонските си екскурзии така, че първо да е маратона, а после обикалянето, но в случая се наложи да обърнем програмата. Съветвам всички, които практикуват маратонски туризъм да се придържат към правилото първо-маратон. Времето беше приятно хладно, но за сметка на това имаше доста силен вятър, а някои пориви на вятъра бяа просто спиращи. Още се чудя дали броят на хората е спиращ фактор – от старта до финала бягах в тълпа от хора и постоянно трябваше да внимавам къде стъпвам и откъде изпреварвам. Имаше случаи, в които трябваше да намаля темпото, защото нямаше откъде да изпреваря някаква групичка. Не е било чак такъв проблем, но все пак ме накара да се замисля.

Подобрението в резултата си дължа основно на това, че не спирах на пунктовете за вода, както преди съм правил. На практика това е първият ми маратон, който съм избягал от начало до край. Планирах си добре приема на вода, банани и захар, като поемах първо храната и изчаквах 10-ина минути преди да приема и водата. Планирах състезанието и го разделих мислено на 2х16 и 1 х10. В първата част бягах много бавно. Във втората част засилих темпото и изпреварих пейсмейкърите, а в последните 10 км се опитах да засиля още повече. Гледайки си сплитовете по-късно, разбирам, че не съм успял да направя negative split, но се чувствах страхотно и успях да дръпна над 3000 места. Стената въобще не я усетих.

Ето сега и малко по-стегната информация за самото състезание:

Paris Marathon http://www.parismarathon.com/index_us.html

 

Тип състезание: Маратон.

Месец на провеждане: началото на Април.

Регистрация: Има лимит от 40000. Записването започва във втората половина на септември, като евтините 10000 места се изчерпват за 1 ден. Цялата квота се запълва за месец-два. При регистрацията на място се изисква медицинско свидетелство.

Участници: 40000 – един от двата най-големи маратона в Европа

Трасе: Стартира се по Шанз Елизе, минава се през централен Париж, през парка Сен Венсан, минава се покрай Сена, през Булонския лес и се финишира на метри от триумфалната арка. Трасето е изцяло асфалтово, с големи булеварди и алеи.

Подкрепления: На всеки 5км вода, захар, банани и портокали. Във втората половина на всеки 2.5 км имаше гъби. Някъде след 30-ти км имаше пункт на някаква спортна напитка.

Времето: Април е най-дъждовния месец в Париж. Рискът от дъжд или лошо време е голям.

Атмосфера: В началото публиката е скромна, но при връщането покрай реката към центъра хората стават толкова много, че започват да пречат на бегачите. Имаше десетки сцени край трасето, на които имаше най-разнообразни изпълнения – мажоретки, танци, африкански перкусии, брас бендове и други.

Забележителности: Триумфалната арка, Шанз Елизе, Айфеловата кула, Лувър, Понт Ньоф и много, много други.

Експо: Експото е гигантско със стотици щандове на спортни брандове и павилиони на други маратони. Имаше най-различни отстъпки, goodies и забавления за децата.

Паста парти: Имаше rice party на Uncle Bens, което се заплащаше допълнително.

Обща оценка: 10/10