Има няколко маратона в света, които са култови поради една или друга причина. Участниците в тях са над 40000, желаещите да участват са много повече, а регистрацията е тежка мисия. Най-недостъпните са маратонът в Бостън и този в Ню Йорк.

В Бостън е най-старият маратон в света. Влиза се през тежка квалификационна програма (03:05 за мъже 18-34). Регистрацията започва на 10.09 и освен, че трябва да имаш квалифициращо време, трябва да си бърз и при самата регистрация. Таксата от 200$ за чужденци е черешката на тортата. Маратонът се провежда в средата на април.

Маратонът в Ню Йорк е почти два пъти по-скъп – 347$, желаещите да участват са над 150000, а участниците се изтеглят в лотария, като има доста сложни правила за това кой и по какви причини получава гарантирано място. Записването за лотарията започва на 2.1 и продължава до края на април, а маратонът е в началото на ноември.

Маратонът в Чикаго е може би най-достъпният от големите американски маратони. Записването е без особени усложнения до запълване на 45000 квота, а таксата е „само“ 195$. Регистрацията отваря на 1.2, а маратонът е в началото на октомври.

Маратонът е Лондон следва „добрите“ практики на регистрация от американските маратони. Той се провежда в края на април, а записването в лотарията за следващата година започва една седмица след провеждането на състезанието. Таксата е едва между 30 и 40 паунда.

В сравнение с горните маратони тези в Париж и Берлин са си направо достъпни. Маратонът в Париж се провежда в средата на април, а регистрацията се отваря във втората половина на септември до запълване на бройките, като таксата се определя от това колко по-рано си се записал и варира между 50 и 100 евро.

Берлинският маратон се провежда в края на септември, а регистрацията започва 1-2 седмици след провеждане на събитието. Условията за регистрация са идентични на парижките.