Ако не знаете каква е тайната на успеха, винаги може да се допитате до кмета на Каварна, който ги разбира тези работи. В интервю той споделя, че тазгодишното издание на маратона в Каварна е успешно. Ако си направите труда да преброите обаче броят на стартиралите (ключов индикатор за всяко подобно събитие) през 2011 г. и през 2012 г. ще установите спад на участниците с 27% или изразено в абсолютни стойности – 200 човека са бягали на 10 км и на 42 км през 2011 г. и само 146 през 2012 г.

За сравнение в световен мащаб се наблюдава естествен ръст на броя на участниците в маратони, като той е около 3.6% за Щатите за 2011 г., а някой маратони постигат забележителен ръст в десетки и стотици проценти.

Важно е да знаете, че успехът в Каварна не е дошъл просто така. Той е бил резултат от труда на „най-малко 100 души“ в организацията, което се пада по 1 организатор на 2 участници.

В заключение – добър или лош, този маратон е единственият официален в България. Просто страната ни отчаяно се нуждае от професионално организирани маратони-събития.

P.S. Разбрах, че времето въобще не е било предразполагащо и искам да поздравя всички, които са бягали.